» Aktiviteiten » Liturgisch bloemschikken
Liturgisch bloemschikken Liturgisch bloemschikken

De bekende woorden ‘zeg het met bloemen’ zijn bijzonder van toepassing als het gaat om het liturgisch of symbolisch bloemschikken. Dat houdt in dat een bloemstuk door de gekozen bloemen, kleuren en opmaak iets vertellen kan over de lezingen, het thema of het karakter van de kerkdienst. Er zijn enkele gemeenteleden die het leuk vinden om voor de diensten in de  veertigdagentijd, die in de Advent en voor de gedachtenisdienst in november een dergelijk bloemstuk te maken.

Symbolische schikking veertigdagen tijd

Een nieuw begin
In de Veertigdagentijd leven we toe naar Pasen, feest van een nieuw begin. Jezus’ liefde leert ons dat we steeds weer een nieuwe start kunnen maken. De bloemschiksuggesties voor de Veertigdagentijd en Pasen zijn geïnspireerd door het thema : ‘Een nieuw begin’. De bloemschiksuggestie sluit aan bij ‘Een nieuw begin’. Het thema roept gelijk een getal op, het getal 8. Dit getal is als uitgangspunt genomen. Per zondag is daar een vorm en bloemkeuze bij.

Het getal 8
Op de achtste dag begint een nieuwe week (na 7 dagen). De achtste dag wordt ook wel 0pstandingsdag genoemd. Het getal 8 staat symbool voor een nieuw begin en wordt ook wel gezien als de overgang van wat oud is naar iets nieuws. In sommige (oude) kerken staat een achtvormig doopvont en of is de entree van de kerk achthoekig, uitingen van vernieuwing. Het getal 8 in de schikking is zichtbaar door 8 flessen te gebruiken op de zondagen in de Veertigdagentijd en met Pasen.

De Veertigdagentijd is een periode om bekende routines opnieuw te bekijken.

Vormen
De 8 met stengels omwikkelde flessen worden elke week in een andere vorm geplaatst. Elke schikking kent een ander plaatsingsschema. De vormen zijn onder andere cirkel, ellips, rechthoek, vierkant, kruis en hart.

Wilt u meer weten over liturgisch bloemschikken, stuur dan een mailtje naar , t.a.v. Joke Griffioen.

* Foto's picknick 2019