» Aktiviteiten » Liturgisch bloemschikken
Liturgisch bloemschikken Liturgisch bloemschikken

De bekende woorden ‘zeg het met bloemen’ zijn bijzonder van toepassing als het gaat om het liturgisch of symbolisch bloemschikken. Dat houdt in dat een bloemstuk door de gekozen bloemen, kleuren en opmaak iets vertellen kan over de lezingen, het thema of het karakter van de kerkdienst. Er zijn enkele gemeenteleden die het leuk vinden om voor de diensten in de  veertigdagentijd, die in de Advent en voor de gedachtenisdienst in november een dergelijk bloemstuk te maken. Voor meer informatie: zie brochure

Uitleg bij het liturgische bloemstuk ter gelegenheid van de verbintenisdienst van zondag 18 oktober, waarin ds. Daan Bargerbos werd verbonden met de Hervormde gemeenten Diever en Dwingeloo.

De bloemen in de schikking zijn rood.  Dit is de kleur van leven, van liefde, van de Heilige Geest en staat voor geestdrift.
Het groen is de kleur van de hoop en verwijst ons naar de toekomst, die we samen hoopvol tegemoet gaan.
De bessen en vruchten staan voor de vruchten van de Geest en vrucht dragen.
De drie bamboestokken, steunstokken verwijzen naar de verbondenheid tussen Hemel en Aarde. Hierop steunen de bloemen en vruchten.
De krans in het stuk, de cirkel, is de kring van de gemeente.
We zijn verbonden met elkaar en hopen naar elkaar toe te groeien.
De krans is o.a. bekleed met klimop - dit hecht zich gemakkelijk en betekent trouw zijn.
De open Bijbel tenslotte, verwijst naar de dienaar van het Woord,  maar ook naar het Woord van God, dat ons steeds moet samenbinden.

Wilt u meer weten over liturgisch bloemschikken, stuur dan een mailtje naar info@hervormddiever.nl, t.a.v. Joke Griffioen.

Actueel....

* Kerkdienst online